Pressenyt fra UrbanBotics

Projektet UrbanBotics åbner for kulturteknologi i Danmark

Interaktive skraldespande får parkgæster til at smide affald i spandene i stedet for på græsplænen. Robotbænke bevæger automatisk sig hen i det hjørne af torvet, hvor solen skinner. Vejbelægningen skifter farve og form afhængig af, om du bruger den til basketball eller loppemarked. Kulturteknologier vinder frem, og Danmark kan iføre sig førertrøjen i at omsætte kulturteknologier til forretning.

Center for Kultur- og Oplevelsesøkonomi (CKO), byrumsinventarvirksomheden Out-sider og en række partnere har netop startet det første danske kulturteknologiprojekt, UrbanBotics.
”UrbanBotics skal udvikle nye byrumsprodukter, der interagerer med brugerne og giver dem nye æstetiske oplevelser i byrummet. Der er et enormt globalt potentiale i kulturteknologi, og projektet kan blive grundstenen til et nyt dansk teknologieventyr,” vurderer direktør i Out-sider, Ib Mogensen.
Projektet samler kreative kompetencer fra kulturlivet med udviklingsorienterede virksomheder og har deltagelse af Aalborg Teater, Christiania-kunstnergruppen Live Art Installations, legepladsvirksomheden KOMPAN og Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.
”Et spændende mix af kompetencer. Vi ser store potentialer i, at kreative, teknologiske og erhvervsmæssige partnere i Danmark samarbejder og beriger hinandens processer og forretninger,” siger direktør i CKO, Rasmus Wiinstedt Tscherning.

CKO har investeret knap 1,5 millioner kroner i projektet for at styrke dansk erhvervslivs konkurrencekraft.
”CKO arbejder netop med at investere i projekter mellem virksomheder og kreative, der styrker Danmarks rolle i den globaliserede verden,” uddyber Rasmus Wiinstedt Tscherning.

Kulturteknologi gør os sundere, mere effektive og kreative
”Kulturteknologi” er en ny branche, der binder performance og interaktion ind i de objekter, der omgiver os til hverdag – eksempelvis byrumsinventar.
”Kulturteknologis grundlæggende formål er at øge samfundets kreativitet og innovationspotentiale. Vi ved fra studier af området, at kulturteknologiske miljøer gør folk gladere, sundere, mere effektive og frem for alt mere kreative,” siger robotdesigner Bo Stjerne Thomsen fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.
Kulturteknologi er et oplagt fokusområde for Danmark, mener teamleder på Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi, Troels Vilms Pedersen.

”Vi har i Danmark massive udfordringer med at være kreative og innovative. Blandt andet viser undersøgelser fra OECD, at vi er langt bagefter, når det gælder opfindelser, nye produkter og nye teknologier. Vi har dog stærke traditioner i kulturproduktion. Det er spændende, at vi kan benytte dansk kulturlivs kreative kompetencer til at producere kulturteknologi, som ikke alene gør os selv mere innovative, men også kan sælges på et globalt marked. Derved har vi mulighed for at skabe et dobbelt vindmølleeventyr med kulturteknologi. Vi forventer derfor, at kulturteknologi i løbet af få år kan udvikle sig til et stort fokusområde for dansk teknologiindustri,” konkluderer Troels Vilms Pedersen.

Foto: Live Art Installations, Mathias Vejerslev

This entry was posted in nyheder. Bookmark the permalink.

Skriv et svar